sábado, 29 de agosto de 2015

Para hacerme pez empecé por las espinas

Poques vegades arribo a la piscina tenint clar l'entrenament que vull fer. Però hi ha un pensament que sempre es repeteix: Tinc ganes de nadar.

Som diverses les persones que ens presentem a la piscina amb peces ben arrapades marcant la silueta del nostre cos, amb un gorro i ulleres que no afavoreixen a ningú però que ens deixen en l'anonimat. Malgrat no conèixer-nos de res, compartim un espai que resulta molt íntim, i de forma indirecta, ens donem companyia mutuament. Nadem en silenci un al costat de l'altre, creuant-nos sovint i formant petits onatges com a senyal de presència. Actualment nado com a mínim mitja hora. Com a màxim... Bé, fins que els meus dits queden arrugats. Tot i això, considero que el plaer dels primers 25 metres és inigualable. Aquestes primeres braçades sempre són especials, per fi em trobo dins l'aigua, on aconsegueixo que es dissolguin totes les meves preocupacions. La natació és motivadora perquè es millora amb facilitat, però també és desagraïda, perquè la musculatura fàcilment s'oblida de tot l'esforç invertit.

Per nadar bé considero que hi ha dues coses que són primordials: primer de tot, tenir una bona tècnica, i després, coordinar-la bé amb la respiració. La tècnica requereix temps, perquè és un cúmul de molts petits detalls. Però és sorprenent com poc a poc ets conscient que els vas incorporant, i ja et surten de manera autònoma. Durant el transcurs dels meus entrenaments acostumo a fixar-me específicament en diferents parts. Per exemple, un dia focalitzo la meva atenció en com introdueixo les mans dins de l'aigua, i em dedico a buscar la manera en com em sento millor i li trec més profit. Un altre dia em fixo amb la curvatura de l'abdomen, o en cap on dirigeixo la mirada al nadar, o també en treure el mínim possible la boca per respirar... Són moltes coses que requereixen la meva atenció, però al final sempre aconsegueixo trobar l'equilibri en totes elles i ho acabo coordinant tot com vull de forma inconscient.

Hi ha moltes persones que tenen la idea errònia de pensar que com més ràpid moguin els braços més ràpid aniran. ERROR! Jo també ho he hagut de desmentir per creure-m'ho. Tot consisteix en aprofitar el màxim cada braçada. Una vegada em van dir una cosa que sovint ho tinc present: "fes cada braçada com si volguessis tocar l'horitzó". I així ho faig; m'allargo com un xiclet per arribar al punt més distant, i jo tinc una avantatge: presento una bona envergadura, així que li trec profit. La força dels braços i esquena és primordial, i si accentues aquesta força amb una patada ben coordinada encara en treus més profit. Sí, sí... petits detalls.

Fa poc vaig introduir un canvi important en els meus entrenaments que ha marcat un "abans" i un "després". He aprés a fer el famós viratge. Em va costar... Però he estat tossuda i poc a poc he aconseguit fer tots els meus entrenaments girant d'aquesta manera. Us ho recomano a tots/es. En contra del que m'esperava, no em trenca el ritme. Aprofito la inèrcia de la velocitat per fer la volta gairebé sense esforçar-me, i sortir amb impuls és molt més motivador. I al final de tot, resulta que he aconseguit tornat a baixar marca :-)


Però al cap i a la fi, el més important és; què faig per aguantar 2500m d'entrenament sense sentir-me com un peix en una peixera donant voltes al mateix circuit? Hi ha persones que odien nedar a piscina, jo crec que el que els fa falta és no fer repetitius els entrenaments. Hi ha molts tipus d'exercicis i tenim sort de poder tenir material específic. Cal intercalar entrenaments de tècnica amb alguns de resistència i també de velocitat. Una cosa està clara; les sèries formen part del meu estil de vida dins l'aigua.
Sèries de tots tipus; velocitat, sèries crol amb pullboy, aletes, pales, amb estil de braça, esquena, tècniques de remada, de braçada... I m'encanta innovar amb noves propostes! El que intento fer sovint al final de l'entrenament és fer alguna tirada llarga de 20 piscines (500m) o 30 piscines (750m). Una vegada tens marcada la teva velocitat de "crucero" només cal deixar la ment tranquil·la i deixar-se portar. I creu-me; si agafes un bon ritme t'és igual fer 20 piscines que 40.

Per acabar us diré una veritat com un temple: El que més em motiva és quan em trobo algú al carril del costat que nada amb una bona tècnica i a més té un bon ritme. Em "pico" silenciosament i sanament, i intento seguir-lo. És una bona manera de no quedar-me en la zona de confort i forçar-me una mica, i aconsegueix fer els entrenaments una mica més diferents.

Recomanació: Si et crida l'atenció l'aigua, dona-li una oportunitat. No t'avergonyeixis de res i tira't a la piscina, intenta nedar. No tinguis por a l'aigua, que el nostre cos flota i només passa desapercebudament per sobre. Comença per poques piscines i si et motiva deixa't portar. És un dels esports més complerts i val la pena.

P.D: Esto es como el mar, quien conoce alguna esquina? "Acabo de llegar", Fito&Fitipaldis

lunes, 17 de agosto de 2015

Quan per mi córrer es torna fàcil

Córrer per mi no és fàcil. És l'activitat que fa més que practico, i he notat un canvi de trajectòria.
Ara està de moda; i tant, no ho negaré. Tothom pot ser un "runner" si s'ho planteja, i només es necessiten un parell de bambes i molta força de voluntat.
Jo vaig començar gaudint del córrer. Per mi era escapar de la rutina, sentir-me activa, preparar-me una cursa popular. En fi, una activitat lúdica que em permetia evadir-me i sentir-me a gust dins el meu propi cos.
El problema real és quan et marques un objectiu. Diga-li problema, diga-li oportunitat. Córrer amb la pressió d'un número fa mal. Saps que vas a contra rellotge. Quan estàs cansat i fas una ullada al temps i veus que vas per sobre el ritme marcat; t'ofens. T'atabales. I saps que pel teu bé no pots anar més ràpid. I tampoc vull ni em ve de gust anar-hi. Quan corro amb aquesta pressió noto que m'ofego. Noto el batec del cor tant fort i ràpid que tinc por que no segueixi el ritme. Noto les meves galtes que cremen. Els meus braços perden tota la força i la meva cara l'expressivitat. Però i la ment? Aquesta és la que et porta a la meta. És l'encarregada de buscar tot lo bo quan tot el que se't planteja aparentment és dolent.
Quan acabo un 10k sempre penso perquè coi ho faig. I sempre coincideixo amb el mateix; és la sensació de creuar la meta. Anhelo sentir que sóc capaç d'arribar al final, res més. És en l'instant d'arriar quan em desfaig. Els meus músculs es destensen, i tot el cos em queda tant relaxat que sembla que floti. Respiro amb força perquè m'entri molt d'aire als pulmons. Sento les endorfines fent el seu efecte. Torno a néixer. He arribat a plorar al arribar a meta. I sempre ploro quan he patit molt.
Me n'adono que si vull arribar al ritme cal entrenament, això està clar. Però el que és més important és començar amb la predisposició d'anar a patir. De passar-ho malament en qualsevol sortida, entrenament, cursa. Això psicològicament és dur. A mi córrer de veritat em costa, i molt. Però no acabo d'entendre què és el que tant m'inquieta que em fa ser tant masoca de tornar-ho a repetir.

Fotografia del meu primer trail realitzat de forma improvitzada aquest cap de setmana
Malgrat que per mi córrer vagi de la mà del patiment, hi ha un moment quan corro que m'enamora. I de fet, m'ha estat enamorant des de que era petita, i potser és per això que no perdo la il·lusió. Aquestes són les sèries de 100m. És tant el que sento que em costa expressar-ho amb paraules. Corro utilitzant totes les meves virtuts, allargo les passes i sempre penso en un guepard. Sento com si a través de la velocitat em dissolgués amb l'aire i desapareixés per uns instants. Perdo la noció del temps i no rebo estímuls de l'exterior, em torno insensible. No penso en res que no formi part de l'instant, així que simplement corro. Ho faig al límit, anant per una fina línia imaginària, buscant l'equilibri per no caure. Només quan creu-ho la línia apaivago gradualment el vol. Tanco els ulls i gaudeixo del moment; sento que floto, que el meu cos va sol. Llavors poc a poc connecto amb el què m'envolta. Torno a ser jo, torno a escoltar el murmull de les pistes. Quin viatge tant bonic. Efímer però especial. Em porto al límit, però no pateixo perquè sé que és curt. Exploto tot el meu potencial perquè vull i m'encanta. Corro per alliberar-me i per sentir-me lliure. Només és en aquest moment quan per mi córrer es torna fàcil.

P.D: "Clocks", Coldplay